Nieuwe Niedorp trekt aan de bel: snel meer duidelijkheid over sportcomplex met Winkel. Behoefte is er, financiële zekerheid nog niet

26 maart 2023

Er zal voor de zomer meer duidelijkheid komen over de toekomst van het nieuwe gezamenlijke sportcomplex van Nieuwe Niedorp en Winkel.

Onlangs werden de resultaten van een behoefteonderzoek gepresenteerd en hoewel daaruit bleek dat vrijwel alle verenigingen open staan voor meer en betere faciliteiten. De vraag blijft of een nieuw gezamenlijk sportcomplex ieders wens is.

Verschillende verenigingen hebben op korte termijn onderhoud en werkzaamheden aan de huidige onderkomens op de planning staan en zouden graag voor die tijd willen weten of een geheel nieuw complex noodzakelijk dan wel wenselijk is.

Een van de kwesties waar nog over gepraat zal moeten worden is de exploitatie van de gezamenlijke kantine en de verdeling van de inkomsten. Waar met name de voetbalverenigingen van profiteren zijn hun kantines, in eigen beheer en uitgebaat door vrijwilligers, waardoor alle opbrengsten ten goede komen aan de club.

De vraag is of vrijwilligers zich nog wel geroepen voelen bij een nieuw gedeeld sportcomplex of dat er uitbaters gezocht moeten worden. Ook de verdeelsleutel van de inkomsten is iets waar nog over gesproken moet worden.

Voortekenen

De eersten die aan de bel hebben getrokken zijn de voetbal- en handbalvereniging van Nieuwe Niedorp. De voetbalvereniging zou graag op termijn iets willen doen aan de velden terwijl de handbal een vrij urgente vraag naar meer speel- en kleedruimte heeft. Wachten op een nieuw complex kan, maar dan willen zij het liefst wel voor de zomer weten waar ze aan toe zijn op de nieuwe nog te bepalen locatie.

Blijft die vraag onbeantwoord dan zien zij reden om de huidige onderkomens aan te pakken en daarmee definitief af te zien van een nieuw gedeeld complex met verenigingen uit Winkel. Dat zal op den duur weer de vraag op kunnen werpen of een geheel nieuwe sportcomplex wel rendabel is zonder de inbreng uit Nieuwe Niedorp.

Uit reacties blijkt dat de grootste winst behaald wordt bij de contributies: met het delen van de faciliteiten en de kosten is de verwachting dat leden minder kwijt zijn aan het beoefenen van hun sport.

Voortdurend

Treem, een adviesbureau gespecialiseerd in het haalbaar en effectief maken van (sport)accommodaties, doet op dit moment nog onderzoek naar de baten van een nieuw sportcomplex. In mei verwacht het adviesbureau hier meer duidelijkheid over te kunnen verschaffen.

Jeroen de Heer laat namens de regiegroep van Stichting Toekomstbestendig Sportcomplex weten dat zij met ’alle deelnemers apart of samen voortdurend in gesprek zijn’.

„De gesprekken zijn vooralsnog zeer positief om te komen tot een gezamenlijk nieuw complex. Natuurlijk moeten er nog vele vragen definitief worden beantwoord. Het is een heel proces om op het juiste moment samen de juiste beslissingen te nemen, maar dat past allemaal in een planning die loopt tot in 2027.”

Bron: https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20230324_73271911