Grootse plannen in Niedorp met sportcomplexen. Maar hoe zit dat dan met het nieuwe complex met Winkel?

2 mei 2023

Zowel de handbal- als voetbalvereniging van Nieuwe Niedorp zijn de boer opgegaan voor het opknappen en uitbreiden van hun sportcomplexen. Dat komt op een opvallend moment. Met alle betrokken partijen, inclusief de gemeente, wordt momenteel gesproken over een gezamenlijk onderkomen met verenigingen uit Winkel. Vier vragen aan Sonja Otter, penningmeester van de handbal in het dorp, en Daan Blokker, bestuurslid van de voetbal in Nieuwe Niedorp.

1 Jullie hebben op het moment ieder een initiatief lopen om geld op te halen. Eerst even over de handbal, wat speelt daar?

Otter: „We noemen het: ’koop een kuub’. Op het moment is het zo dat de tennisbanen er hiernaast verlaten en verwaarloosd bij liggen nadat de tennis is gefuseerd met Winkel en daar bij in is getrokken. Dat is voor ons een buitenkans om voor weinig geld het aantal beachhandbalvelden uit te breiden. Wat we daar voor nodig hebben is zand, veel zand. Vandaar dus ’koop een kuub’. Mensen kopen een kuub zand voor ons voor twintig euro en daarvoor krijgen ze een nummer terug met de kans een prijs te winnen. Als wij genoeg kuub bij elkaar hebben, hoeven we enkel worteldoek over het gravel heen te spannen en daarna zand erover.”

2 Waarom willen jullie dit?

Otter: „Op het moment hebben we maar één beachhandbalveld en dat is gewoon veel te weinig. Als we kijken naar het aantal mensen dat er gebruik van wil maken, kunnen we zeggen dat twee velden noodzakelijk is, drie wenselijk en vier ideaal. Nu hebben we iemand laten kijken naar de tennisbanen en die is erachter gekomen dat we daar precies vier velden kwijt kunnen. En als we dat tot stand brengen, kunnen we kwalificatietoernooien voor het Nederlands Kampioenschap naar Nieuwe Niedorp halen. Dat zou een droom zijn die uitkomt voor de meiden en ook voetbaljongens die zich elke zomer weer in groten getale aanmelden. Want dat is wel even goed om te weten: beachhandbal is echt ontzettend gegroeid in Niedorp en ook daarbuiten. Om een indruk te geven: vorig jaar deden er zeven teams van ons mee aan het NK, daarmee zijn we hoofdleverancier. De jongens in de C-jeugd gingen er vandoor met brons, de meiden in de B-jeugd met zilver. En we hebben hier Lisa de Wolf rondlopen die vorig jaar bij het Nederlandse beachhandbalteam van onder zestien zat, en dit jaar weer in de race is om daar bij te zijn. Kortom: het leeft hier, en we willen dat nog veel meer mensen kennis leren maken met de sport en dat we het dichter naar huis halen. Op dit moment moeten we naar Stadskanaal en Venlo voor toernooien. Dat doen we graag voor deze mooie sport, maar we kunnen wel zeggen dat die toernooien intussen ook in Nieuwe Niedorp thuis horen.”

3 En de voetbal?

Blokker: „Daarvoor houden we zaterdag 13 mei een veiling in de Prins Maurits. Deze stond twee jaar geleden ook al gepland om de kleedkamers op te knappen, maar die ging toen niet door vanwege corona. De nood was zo hoog dat we besloten dan maar ergens anders het geld vandaan te halen. Inmiddels zijn die kleedkamers gedaan maar zijn er ook weer wat andere zaken naar voren gekomen die we graag onder handen willen nemen. Zo willen we een beregeningsinstallatie aanleggen onder het veld en willen we de kantine en de oude kleedkamers die daarachter zitten opknappen. Op dit moment is het zo dat de mensen daar nog wel eens in de frituurlucht staan te douchen als er in de keuken frikandellen worden gebakken. Een vereniging is wat dat betreft nooit af en gelukkig hebben we de kavels nog die door de mensen zijn aangeboden.”

4 Nu is er ook sprake van een nieuw gezamenlijk sportcomplex met Winkel. Betekent dit dat jullie daar de stekker uit trekken?

Blokker: „Nee, zeker niet. Deze aanpassingen zijn gewoon nodig, vinden wij. Kijk, we doen dit voor de leden en de vrijwilligers. En zij ondervinden op dit moment dat de kantine en de keuken wel heel erg oud zijn. Je merkt dat dit iets doet met de motivatie als zij een keer gevraagd worden voor een kantinedienst. Zelfde geldt voor die beregeningsinstallatie, dat gaat onze vrijwilligers ontzettend veel tijd schelen. Daarbij is het onderhoud van de velden elke zomer weer een van onze grootste kostenposten. Als we dat nu structureel aanpakken, gaan we daar de komende jaren profijt hebben en kunnen we de toekomst met meer zekerheid tegemoet.”

Otter: „Daarbij zijn de aanpassingen ook bedoeld voor de handbal. Het idee is dat wij met de komst van de nieuwe velden ook meer gebruik gaan maken van deze kantine en kleedkamers. We hebben ervaren dat we sterker staan als we dit gezamenlijk aanvliegen.”

Blokker: „Absoluut. En het is ook niet zo dat deze zaken verloren gaan bij een verhuizing. De doelen van de nieuwe handbalvelden kunnen verhuisd worden, net als de beregeningsinstallatie.”

Otter: „2027 moet het nieuwe complex er op zijn vroegst komen. We kunnen niet zeggen tegen onze leden: jullie wachten maar tot die tijd.”

Blokker: „Dan heb je straks nog kans dat ze stoppen, of dat ze overstappen naar andere verenigingen. En wat als het nieuwe sportcomplex in het uiterste geval niet doorgaat? Dan zitten we met zeven jaar aan achterstallig onderhoud.”

Kuub dan wel kavel

Van de 750 kuub zand die men nodig denkt te hebben voor de nieuwe velden zijn er inmiddels 569 vergeven. Er zijn er nog 181 benodigd. Ga naar de website www.veilingniedorp.nl om er één of meerdere aan te schaffen.

Op dezelfde website staat een overzicht van de kavels die 13 mei onder de hamer gaan. Daartussen: een lezing van Tip Spaansen over historisch Niedorp, voor tien man inclusief hapjes en drankjes. Ook leuk: een dagje voetballen tegen de paters van het klooster of een diner en avondje wellness met schilder Dirk Wissink. En dan worden er nog toegangskaartjes, overnachtingen, elektronica en diversen vergeven.

Bron: https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20230502_60332272